drijfveren

Mijn eerste drijfveer: (zelf-)onderzoek, praktische wijsheid

In 1987 las ik De bevolkingsexplosie, een boek dat mij diep raakte. De vraag hoe de mens een plaag voor het milieu en dus ook voor zichzelf kan zijn, houdt me sindsdien dagelijks bezig. Toen ik in 1992 opeens inzag dat alles met alles samenhangt – Alles is een (golf) – ben ik gerichter op onderzoek uitgegaan. Dat onderzoek richtte zich op de volgende drie ‘grote’ vragen:

 

Vraag 1: Is er iets in ons universum dat niet in een golfbeweging verloopt? Bestaat de lege ruimte?

Mijn voorlopige antwoord: Steeds meer natuurwetenschappers zijn van mening dat de lege ruimte (het niks, het vacuüm) niet bestaat. De grootst meetbare ruimte – de ruimte tussen sterrenstelsels – blijkt gevuld met donkere materie. De kleinst meetbare ruimte – de ruimte tussen de kleinste deeltjes en antideeltjes – blijkt gevuld met zwaartekrachtgolven, ether, kernkracht, …

 

Vraag 2: Hoe kan ik een bijdrage leveren om dat inzicht – dat alles met elkaar samenhangt middels golven – te delen, opdat anderen ook meer grip krijgen op ‘de werkelijkheid’?

Mijn voorlopige antwoord: Ruim 25 jaar heb ik geprobeerd dit inzicht te delen met de mensen om mij heen (familie, vrienden, kennissen, leerlingen, collega’s). Dat leidde niet tot de gewenste gezamenlijke actie, vandaar deze website en de oprichting van Stichting De Tegenfase.

 

Vraag 3: Kunnen we vanuit dat inzicht gezamenlijk/wereldwijd actie ondernemen (om deze wereld voor onszelf én voor toekomstige generaties beter leefbaar te maken en te houden)?

Mijn voorlopige antwoord: Volgens mij wel, maar dan moet we ophouden met ‘aanmodderen’, ‘pappen en nathouden’, ‘vingers in dijken steken’ of de problemen die we zelf hebben gecreëerd verergeren. Vanuit liefde en hoop – een kracht waarmee we innerlijk overeind blijven; zij richt het vizier op de wending ten goede – kunnen we niet alleen wenselijke toekomstscenario’s ontwikkelen, maar ook realiseren…

 

Mijn tweede drijfveer: liefde

De liefde is inmiddels mijn eerste drijfveer. Hieronder een nuancering:

 

Liefde voor mijn partner en zoontjes: mijn fundament; gezin(-geving)

Liefde voor mezelf/zelfontwikkeling: gezond leven; goed eten, sporten en andere leuke dingen doen

Liefde voor mijn medemens: familie, vrienden, kennissen, collega’s, studenten, leerlingen, …

Liefde voor wijsheid/mijn werk: als socratisch gespreksleider en trainer onderzoek ik in dialoog de meest uiteenlopende vragen met mijn gesprekspartners. Die gesprekken werken verbindend.

Liefde voor het milieu: de lucht, dieren, bomen, planten, wateren; duurzaamheid

 

Andere waarden vloeien voort uit liefde: vrede, veiligheid, vertrouwen, vrijheid (zowel in positieve/innerlijke zin – vrijwording – als in negatieve/uiterlijke zin vrij zijn van belemmeringen van buitenaf), verantwoordelijkheid en dankbaarheid.