vragen & visie

Hieronder volgt een groeiend aantal ‘grote vragen’ waarmee ik worstel. Ik deel ze met u omdat het volgens mij hoog tijd is voor meer actie, op kleine en grote schaal. Ik heb de vragen onderverdeeld in thema’s. Achter ieder thema staat een feit met bronvermelding, en achter iedere – aan dat feit gerelateerde – vraag staat een richtinggevende visie; dat is mijn (voorlopige) perspectief op de kwestie.

Demografisch: de wereldbevolking is de afgelopen 50 jaar verdubbeld van 3,7 naar 7,4 miljard mensen, en groeit door naar ruim 11 miljard mensen in het jaar 2100. Bron: Verenigde Naties
Hoe kunnen we voorkomen dat we de aarde onleefbaar maken door de explosieve toename van het aantal mensen?
Visie: Als we op een mens- en milieuvriendelijke wijze structureel dit probleem willen aanpakken (inhumane/onwenselijke manieren zijn er te over, denk aan virussen/ziektes, oorlogen, hongersnoden, vluchtelingenstromen e.d.), moeten we zo spoedig mogelijk goed onderwijs voor iedereen toegankelijk maken, zeker in landen/regio’s waar de bevolkingsaantallen schrikbarend toenemen (Afrika!).

Economisch: ongelijke welvaartsverdeling; de acht rijkste mannen ter wereld zijn even rijk als de armste helft van de wereldbevolking. Bron: Oxfam Novib
Hoe kunnen we voorkomen dat grote bevolkingsgroepen in opstand komen omdat ze niet langer accepteren dat onze welvaart zo oneerlijk verdeeld is?
Visie: We moeten wereldwijd zo snel als mogelijk beginnen met een betere verdeling van de welvaart. In iedere samenleving/organisatie zou een loonvorksysteem ingevoerd moeten worden, waardoor het jaarlijkse inkomen van de meest verdienende personen niet X keer meer is dan het jaarlijkse inkomen van de minst verdienenden. Om mensen intrinsiek te motiveren het beste uit zichzelf te halen blijft inkomensongelijkheid (idealiter X=5) goed te verantwoorden. Als we beginnen met X=20 en in de loop der tijd op X=10 uitkomen, zou dat fantastisch zijn! Nu zien we vaak nog X=10.000 of zelfs meer…   

Ecologisch: door klimaatverandering – de afgelopen vijf jaar waren de vijf heetste jaren sinds we zijn gaan meten – stijgt de zeespiegel en dreigen een miljoen soorten (planten en dieren) uit te sterven. Bronnen: The New York Times  en Vrij Nederland
Kunnen we nog voorkomen dat de wereld voor onze (klein-)kinderen onleefbaar wordt door vluchtelingenstromen, hittegolven, bosbranden, orkanen, stormen en waterschaarste? Hoe?
Visie:  Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden moeten we volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (het IPCC, de VN-organisatie met honderden experts van over de hele wereld) de mondiale uitstoot van CO2 in 2030 gehalveerd hebben en in 2050 naar nul hebben gebracht. We zouden niet alleen onze baan en studiekeuze moeten bepalen in het licht van klimaatverandering, maar ook onze investeringen, vakantiebestemmingen en keuze in het stemhokje…